top of page
  • emmilavikka

Pentutesti, sirutus ja silmätarkki

Pennuilla on ollut tällä viikolla kovasti jännittävää ohjelmaa. Keskiviikkona ajelimme pentujen kanssa Jokelaan pentutestiä varten. Pysähdyin matkalla ruokkimaan ja pissattamaan pennut, koska testivuoroaan odottavat pennut joutuivat odottivat autossa. Pentutestin teki Fisun ja Hukan kasvattaja Pekka Korri, jolla on hyvin pitkä ja vankka kokemus työlinjaisista bordercollieista ja myös muun rotuisista pennuista nimenomaan pentutestien muodossa. Pentutesti tehtiin pennuille täysin vieraassa paikassa vieraan ihmisen toimesta, itse olin portin takana piilossa seuraamassa testiä. Testin aluksi pentu annettiin Pekalle syliin ja arvioitiin sen käyttäytymistä vieraan ihmisen sylissä. Sitten pentu laskettiin testihuoneen lattialle ja katsottiin, kuinka se käyttäytyy oudossa paikassa yksinään. Samalla arvioitiin pennun luontaista kiinnostusta ihmistä kohtaan, eli sitä, hakeutuuko pentu ihmisen luokse. Seuraavaksi testissä leikittiin, ensin taisteluleikkiä ja sitten saalisleikkiä. Sitten pentu käännettiin selälleen ja pidettiin siinä hetki, ja seurattiin sitä, kuinka pentu suhtautuu "alistettuna" olemiseen. Sen jälkeen arvioitiin pennun palautumista hieman epämiellyttävästä tilanteesta. Seuraavaksi testattiin pennun reaktiota epämiellyttävään ääneen kolinapurkkia ravistamalla, ja sitä, kuinka pentu palautuu mahdollisesta säikähdyksestä. Lopuksi pentu laitettiin pöydälle ja seurattiin sen liikkumista oudolla alustalla korkealla lattiatason yläpuolella. Kaikki pennut olivat testissä reippaita, tutkivat testitilaa uteliaasti, kaikki olivat sosiaalisia ihmisiä kohtaan, kaikki innostuivat lelusta ja käyttäytyivät rohkeasti pöydällä. Osa säikähti hieman kolinapurkkia, mutta kaikki pääsivät siitä yli ja palautuivat hyvin. Testin jälkeen pennut saivat jäädä vielä hetkeksi leikkimään vieraaseen paikkaan, ja nauttivat tietysti uusista leluista ja virikkeistä kovasti.
Kuvat (c) Susan Hallanoro


Eilen Emma tuli meille siruttamaan pennut. Rapu-labbis tuli samalla käymään ja pennut pääsivät treffaamaan Rapua. Rapu on aivan ihana pentujen kanssa, ystävällinen ja kärsivällinen vieras aikuinen koira. Sirutuksen myötä sain tehtyä pentueen rekisteröinnin loppuun, ja tänään pennut olikin jo rekisteröity Kennelliiton toimesta.


Pennut saivat mikrosirujen ja rekisteröinnin myötä identiteetit. Viralliset nimet noudattavat apinateemaa, ja ovat samalla termejä/fraaseja, jotka myös tarkoittavat jotakin.


Gorillan nimeksi tuli For Example Honda Monkey, eli mopo. Gibbonista tuli For Example Dance Monkey, eli australialaisen Tones and I artistin hittibiisi. Bonobon nimi For Example Flying Monkey tarkoittaa Wizard of Oz tarinoiden ilkeän noidan apulaista. Simpanssista, eli For Example Monkey Island, on nimetty seikkailuhenkisen tietokonepelisarjan mukaan. Marakatista tuli For Example Monkey Leaf, eli peikonlehti-kasvi, mikä sopii pörröiselle peikkopojalle. Makista tuli For Example Monkey Business, eli sanonta - hullun hommaa. Oranki, eli For Example Funky Monkey, on nimetty eläinlääkisläisten keskuudessa tunnetun juomalaulun mukaan. Tamariinin nimi For Example Monkey Mind tarkoittaa levotonta, vaeltelevaa mieltä.Tänään pennuilla oli ohjelmassa virallinen silmätarkastus Hakametsän eläinklinikalla. Pennut olivat ensimmäisellä eläinlääkärireissullaan reippaita ja kaikkien silmät saatiin melko vähällä rimpuilulla tutkittua. Erityismaininnan kiltteydestä ansaitsevat Oranki ja Simpanssi, jotka eivät tehneet oikein elettäkään vältelläkseen silmätarkastusta. Silmätarkastuksen jälkeen pennut pääsivät vielä toistamiseen kyläilyreissulle, nimittäin äitini luokse. Pennuilla oli aivan mahtavan hauskaa, kun ne tutustuivat uuteen tilaan ja kaikkiin sieltä löytyviin leluihin (ja kenkiin, sähköjohtoihin ja huonekaluihin).


Kotona olen koittanut tarjota jokaiselle pennulle mahdollisuuksien mukaan yksityistä aikaa ja kokemuksia. Jokainen pentu on päässyt vuorollaan testaamaan kaulapantaa, namipalloa ja nuolumattoa, ja jokainen on käynyt yksinään ulkoilemassa ja leikkimässä taisteluleikkejä pentuaitauksen ulkopuolella. Harmillisen kovien pakkasten vuoksi ulkoilut on pakko pitää lyhyinä, mutta pennut ovat siitä huolimatta hoksanneet jo varsin hyvin tarpeiden teon ulos.

103 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page