top of page
IMG_5264_edited_edited.jpg
Kuva (C) Emmi Lavikka

FI AVA FI AVA-H FI TVA HK2 BH TENDING LUPINE "HUKKA"

 • Bordercollie uros

 • synt. 22.2.2019

 • lyhytkarvainen red tricolour

 • Vanhemmat: POHJ TVA FI&SE&NO TVA FI&NO AVA FI AVA-H FI KVA PM-17 PM-18 M-18 M-19 JK3 PAIM2 PPR1 BH Tending Piraya "Fisu" & Gk Vallh Pr Fyhr's Mio "Mio"

 • Kasvattajat: Pekka Korri & Riitta Jantunen-Korri, kennel Tending

 • Harrastukset: agility, pk-haku, -jälki, -etsintäkoe, toko, paimennus

 • Sukutaulu

IMG_5674.JPG
Kuva (C) Emmi Lavikka

Terveys ja rakenne

 • Lonkat: A/A

 • Kyynärpäät 0/0

 • Olkanivelet: vasemman olkanivelen lievä OC muutos

 • Selkä: LTV0 VA0 SP2

 • Silmät: PPM iris-cornea pentuna

 • Normaalit kivekset

 • Normaali purenta, kaikki hampaat

 • Geneettisesti CEA, TNS, IGS terve vanhempien tulosten perusteella

 • Korkeus 57cm

 • Paino 20kg

 ​Hukka, hirvimies ja oman elämänsä Forrest Gump, tuo hartaasti toivottu ja odotettu Fisun pentu, jonka piti olla pieni ja sievä narttu eikä missään nimessä ainakaan se pentueen isoin uros... Hukka on iloinen, tasapainoinen, herkkä ja samalla kuitenkin reipas poikakoira. Se on sosiaalinen ihmisille ja muille koirille, se liikkuu vaivattomasti erilaisissa ympäristöissä eikä se pelkää mitään ääniä tai alustoja. Hukka on kaikin puolin kiltti ja miellyttävä koira arjessa, harrastuksissa sen suurimpina vahvuuksina on erinomainen vireensäätely, suuri miellyttämishalu, hyvä hermorakenne ja tasapainoinen perusluonne. Hukka on työskentelytyyliltään rauhallinen, vauhti tulee mukaan kuvioihin vasta sitten, kun Hukka tietää, mitä siltä halutaan. Hukka on ehdottoman järkevä kaikessa tekemisessään, se ei koskaan juokse päättömästi minnekään eikä sen kanssa tarvitse pelätä sen tekevän mitään vaarallista. Hukka on täysin äänetön työskennellessään. Hukka palkkautuu hyvin sekä lelulla että ruualla, ja sillä on erinomainen keskittymiskyky. Hukka on oppimiskyvyltään erittäin urosmaisen putkiaivo, ja sille on välillä vaikeaa opettaa uusia asioita. Sitten, kun Hukka jotakin ymmärtää, se kuitenkin toteuttaa oppimansa tunnollisesti. 

Hukan saavutukset

 • Agility: kilpailee 3-luokassa (agilityradat, hyppyradat, snooker ja gamblers), FI AVA, FI AVA-H

 • Agilityn maajoukkueessa 2023, agilityn MM-kisojen joukkuekisan 8. sija

 • Agilityn games-SM snooker hopeaa 2024

 • Pk-haku: HK2, kilpailuoikeus 3-luokkaan

 • Toko: FI TVA (voittajaluokka), 2023 SM-kisojen voittajaluokan 1. sija

 • Hyväksytty MH-testi 18kk iässä, laukaukset 1

 • Näyttely: KÄY-H

DSC_2507.jpg
Kuva (C)Irene Erling

Hukka harrastaa päälajinaan agilitya, jossa se kilpailee ylimmässä luokassa. Agilityssa Hukka oli aluksi varsin hidas, se suorastaan ravasi puomilla ja käännöshypyillä, eikä nähnyt tarpeelliseksi kiihdyttää muutoin, kun edessä olevalle lelulle hetsatessa. Taitojen kasvaessa Hukka kuitenkin on alkanut lisäämään vauhtia, ja 3-luokkaan noustuaan se on näyttänyt, että onnistuessaan sen aika riittää ihan sinne kirkkaimpaankin kärkeen. Hukka on suuresta koostaan huolimatta erittäin ketterä ja kääntyy todella hyvin. Hukka on todella kevyt ohjattava, se reagoi luonnostaan hyvin ohjaukseen, ja pystyy kokoamaan pitkän laukkansa täydestä vauhdista erittäin tiukkaan käännökseen. Hukalla on juoksukontaktit ja sille on opetettu suullisia vihjeitä hypyille helpottamaan ohjausta. Hukka aloitti kilpailu-uransa keväällä 2021, se nousi viikossa 2-luokkaan ja muutamaa kuukautta myöhemmin 3-luokkaan. Hukalla on 3-luokasta useita 0-voittoja ja se valioitui keväällä 2022. Hukka valittiin edustamaan Suomea agilityn EO- ja MM-kisoihin vuonna 2023. Tavanomaisen agilityn lisäksi Hukka kilpailee agilityn games-lajeissa snookerissa ja gamblersissa 3-luokassa, ja se voitti snookerin SM-hopeaa 2024 ensimmäisissä games-SM kisoissaan.

Agilityn lisäksi Hukka harrastaa tavoitteellisesti pk-hakua. Haussa Hukka on vaikuttanut lupaavalta jo ensimmäisistä treeneistä lähtien. Hukalla on kaikki ominaisuudet, joita hyvältä hakukoiralta vaaditaan: se on sosiaalinen ihmisille, helposti motivoitavissa ruualla ja lelulla, se on riittävän itsenäinen mutta kuitenkin kuuliainen ohjaajaa kohtaan, ja se osaa käyttää hyvin nenäänsä. Hukka on haussa melko rauhallinen työskentelijä, se ei juokse pistoille pää viidentenä jalkana vaan suorittaa koko radan samaa, tasaista vauhtia. Hukka ilmaisee maalimiehet haukkumalla. Haun lisäksi Hukka on tehnyt hieman jälkeä ja etsinätkokeen muita osa-alueita, tavoitteena on päästä kilpailemaan myös ek:ssa. 

jämi0920-173.jpg
Kuva (C) Hannele Rontu
IMG_4693.JPG

 Hukka harrastaa agilityn ja haun lisäksi tokoa, paimennusta ja vepeä. Tokoa Hukka on tehnyt lähinnä sillä ajatuksella, että saamme siitä tukea pk-tottista varten. Hukka on kilpaillut tokossa voittajaluokassa, ja opettelee pikkuhiljaa ylimmän luokan liikkeitä. Tokossa Hukalla ei kuitenkaan ole tulostavoitteita. Paimennuksessa Hukka on kiltti ja melko rauhallinen, erittäin kuuliainen. Hukalla on ollut suuria vaikeuksia flänkkien avaamisen suhteen, ja se on kaikesta treenistä huolimatta edelleen ahdas flänkeillä. Hukka on tyyliltään enemmän ajava kuin flänkkäävä koira. Vepen Hukka on aloittanut kesällä 2021, ja siinä ollaan edetty tarkoituksella hitaasti, ja luotu kunnollisia pohjia myös ylempien luokkien liikkeitä ajatellen.

Hukan elämää ovat varjostaneet terveysmurheet. Hukalla todettiin 6kk ikäisenä olkapäiden välikuvissa vasemman olkanivelen OC-muutos. Olkapää tähystettiin Hukan ollessa 6,5kk ikäinen. Tähystyksessä nivelpinta todettiin kuitenkin ehjäksi, eli muutos oli niin lievä, ettei sitä tarvinnut hoitaa kirurgisesti. Hukka oli rajoitetulla liikunnalla aluksi 3kk, jonka jälkeen sen olkapäästä otettiin kontrollikuvat (röntgen ja CT). OC-muutos oli lähtenyt pienenemään, mutta ei ollut vielä täysin parantunut, joten rajoitettua liikuntaa jatkettiin vielä toiset 3kk. 13kk ikäisenä virallisten luustokuvien ja olkapään kontrollikuvauksen jälkeen Hukka palasi viimein normaaliin liikuntaan, eikä olkapää ole vaivannut sen koomin. Pitkä sairasloma kasvuiässä on kuitenkin vaikuttanut huomattavan paljon Hukan ominaisuuksiin harrastuskoirana, ja sen kanssa on jouduttu tekemään todella paljon töitä kehonhallinnan opettelussa. Osteokondroosin lisäksi Hukka oli nuorena hieman herkkävatsainen, ja sille oli vaikeaa löytää sellainen ruoka, joka ei aiheuttaisi ilmavaivoja. Sopivan ruuan löytymisen jälkeen vatsavaivat ovat pysyneet poissa, ja aikuisiällä Hukka voi syödä ongelmitta mitä tahansa, eli allergioita sillä ei ole. Hukan tassut olivat etenkin kahtena ensimmäisenä talvena hyvin kuivat ja herkästi halkeilevat. Sinkkilisällä, omega-öljyllä ja ahkeralla rasvaamisella tassut on saatu pysymään siedettävässä kunnossa, ja aikuisena myös tassut ovat pysyneet kunnossa talvisin syötetyn sinkkilisän avulla. Alkusyksystä 2022 Hukka alkoi oireilemaan lihasjumeilla ja hyppäämishaluttomuudella. Hukan selkä kuvattiin, ja sillä todettiin rintarangan loppuosassa spondyloosimuutoksia ja alkavaa nivelrikkoa fasettinivelissä. Hukan spondyloosi on onneksi edennyt melko hitaasti, ja se on voinut jatkaa täysipainoista harrastamista toistaiseksi.

Videoita Hukasta

AE2A8FD3-5E75-4C70-9D64-B3E0BF1DAB01.JPG
Kuva (C) Emma ALVE
bottom of page