Kuvat (c) Helen Habte
Muoti-pentue
FI ETVA TENDING LADYBIRD "TRENDI"
&
GK VALLH PR LEKEBERGAS DO-IT "DO-IT"
Pentue syntyi 17.7.2024. 4 narttua ja 1 uros
Toinen For Example-pentue tehtiin yhteistyössä Trendin omistajan Satu Paavilaisen kanssa. Trendi on oman koirani Fisun tytär ja Hukan sisko, ja oli suuri kunnia päästä Trendin kautta jatkamaan rakkaan Fisuni sukulinjaa. Pennut syntyivät luonani Ruutanassa ja muuttivat neljän viikon ikäisinä Sadun luokse Mikkeliin. Trendin synnytys ei valitettavasti sujunut, vaan pentue syntyi sektiolla. Muilta osin pentuprojekti sujui erinomaisesti, Trendi oli loistava ja huolehtivainen emo pennuillensa, ja kaikki pennut vaikuttavat reippailta ja tasapainoisilta harrastuskoirilta.
Kuva (C) Emmi Lavikka
For Example Tailored "Redi"
-
Bordercollie uros
-
synt. 17.7.2024
-
pitkäkarvainen musta tricolour
-
harrastukset: toko, pk-lajit
-
ohjaaja: Anne Miettinen, Kuopio
-
Redi koiranetissä
Kuva (C) Emmi Lavikka
For Example Dress Code "Hupi"
-
Bordercollie narttu
-
synt. 17.7.2024
-
pitkäkarvainen mustavalkoinen
-
harrastukset: toko, agility, paimennus
-
ohjaaja: Tiina Mustonen, Mäntyharju
-
Piraija koiranetissä
Kuva (C) Emmi Lavikka
For Example Catwalk "Zara"
-
Bordercollie narttu
-
synt. 17.7.2024
-
lyhytkarvainen mustavalkoinen
-
harrastukset: toko
-
ohjaaja: Tanja Kärki, Kirkkonummi
-
Zara koiranetissä
Kuva (C) Emmi Lavikka
For Example Vintage "Tipu"
-
Bordercollie narttu
-
synt. 17.7.2024
-
lyhytkarvainen musta tricolour
-
harrastukset: toko
-
ohjaaja: Pipsa Sahrman, Sipoo
-
Tipu koiranetissä
Kuva (C) Emmi Lavikka
For Example Unique Design "Normi"
-
Bordercollie narttu
-
synt. 17.7.2024
-
lyhytkarvainen musta tricolour
-
harrastukset: toko
-
ohjaaja: Satu Paavilainen, Mikkeli
-
Normi koiranetissä
Muoti-pentueen emä Trendi (FI ETVA Tending Ladybird) on Fisun ja Mion tytär ja oman koirani Hukan täyssisko. Trendi asuu omistajansa Satu Paavilaisen kanssa Mikkelissä, ja harrastaa Sadun kanssa tokoa. Trendi on vilkas ja sähäkkäliikkeinen narttu, joka rakastaa juoksemista. Trendi muistuttaa Fisun pennuista eniten äitiään työskentelytyylinsä ja intensiivisyytensä osalta. Trendillä on suuri taistelutahto, se on ahne ja palkkautuu hyvin myös ruualla. Trendi ei tee kuitenkaan töitä pelkästään namin tai lelun takia, vaan se ilahtuu aidosti myös sosiaalisesta palkasta. Trendi on äitinsä tapaan yhdistelmä kiihkeyttä ja vakautta, yhteistyöhalukkuutta ja loputonta työmotivaatiota. Trendi kestää treeneissä korjauksia eikä se ole mikään erityisen pehmeä ollakseen bordercollie-narttu, mutta se ottaa kuitenkin myös palautetta vastaan ohjaajalta. Arjessa Trendi on erittäin helppo ja mukava koira, se osaa rauhoittua vieraissa paikoissa eikä stressaa turhaan. Se on erittäin sosiaalinen sekä ihmisille että muille koirille. Trendi ei pelkää alustoja eikä eikä kovia ääniä, se ei kaikeksi onneksi ole perinyt Fisun reagointia ukkoseen. Ampiaisista ja muista lentävistä hyönteisistä Trendi ei pidä. Trendissä on pieni ripaus terävyyttä, joka ilmeni lähinnä nuorena mörköiässä pöhinähaukkuna oudoissa tilanteissa, ja nyt aikuisiällä pöhinöitä tai karvojen nostamista tulee enää ennen juoksua hormonien hyrrätessä. Trendi ei omaa minkäänlaista aggressiivisuutta eikä siinä ole terävyyttä samassa määrin kuin äidissään.
Trendi kilpailee tokossa erikoisvoittajaluokassa, se valioitui tokosta 3-vuotiaana ja on kisannut tokon SM-kisoissa ja maajoukkuekarsinnoissa jo useana vuonna. Tokon lisäksi Trendi on käynyt jonkin verran paimentamassa.
Trendi on kaikin puolin tutkittu terveeksi: sillä on B/B lonkat, 0/0 kyynärpäät, olkapäät kuvattu terveiksi 6kk ja 1v iässä, selkä kuvattu terveeksi (LTV0, VA0, SP0) 1v ja 4v iässä, silmät tutkittu terveiksi 5v iässä. Trendi on lisäksi geenitestattu terveeksi kaikkien bordercollieilla esiintyvien testattavien sairauksien osalta (MyDogDNA-testi). Trendi on ollut koko ikänsä terve, se ei ole herkkävatsainen, sillä ei ole iho- tai korvaongelmia eikä sille ole sattunut mitään isompia tapaturmia. Trendi on pienehkö, kevytrakenteinen narttu, korkeus noin 50cm ja paino 13,7kg.
​
​
Pentueen vanhemmat
Kuva (c) Helen Habte
Kuva (c) Helen Habte
Videoita Trendistä
Muoti-pentueen isäksi valittu Do-It (Gk Vallh Pr Lekebergas Do-It) on tasapainoinen, iloinen ja yhteistyöhaluinen 4-vuotias ruotsalainen uros. Se on hyvällä tapaa kiva peruskoira, joka ei edusta minkään ominaisuutensa osalta ääripäätä. Se ei ole hullu eikä kiihkeä, vaan järkevä, kuuliainen ja kiltti. Do-It rakastaa tehdä töitä ohjaajansa kanssa ja on aina täysillä mukana kaikessa, riippumatta siitä, millaista työtä on tarjolla. Se leikkii hyvin ja palkkatuu myös ruualla, ruokahalu on kasvanut iän myötä. Do-It on tokossa hyvin "auki" ohjaajaa kohtaan, se kuuntelee tarkasti käskyjä eikä sillä ole ongelmaa kiinnijäämisten tai liian korkean viretilan kanssa. Do-It ei käytä ääntä töitä tehdessään. Do-It ei ole pehmeä eikä paineistuva, vaan kestää korjauksia ja on aina valmis yrittämään uudestaan. Se on sosiaalinen ihmisille ja muille koirille, mutta ennen kaikkea se on kiinnostunut ohjaajastaan. Do-It on ollut alusta asti erittäin keskittymiskykyinen, ja se oppii nopeasti. Uusia asioita opetellessaan se tekee aluksi hitaammin ja lisää vauhtia ja voimaa sitten, kun tehtävä on selkeä. Arjessa Do-It on ollut erittäin helppo, se on kotioloissa rauhallinen ja lenkeillä sitä voi pitää irti missä tahansa. Do-It ei paimenna muita liikkuvia kohteita lampaiden lisäksi. Do-Itissä ei ole terävyyttä eikä resurssiaggressiivisuutta, eikä se pelkää kovia ääniä.
Do-It harrastaa tokoa ja paimennusta. Tokossa se kilpailee EVL:ssä ja paimennuksessa IK2-luokassa, eli Ruotsin ylimmässä kisaluokassa. Se on suorittanut paimennuksen perusradan 2-vuotiaana erinomaisin pistein. Paimennuksessa Do-It on ollut helppo ja luonnollinen koulutettava, sillä on hyvät flänkit/hakukaaret ja intensiivinen ajo. Se on tyylikäs, mutta ei omaa vahvaa silmänkäyttöä. Do-It kohtelee paimennettavia eläimiä hyvin eikä pure herkästi.
Do-It on ollut hyvin terve koko ikänsä. Sillä on B/B lonkat, terveeksi kuvatut olkapäät, terve selkä ja terveet silmät. Do-It on geenitestattu MyDogDna testipaketilla, se on IGS kantaja, terve muiden testattujen sairauksien osalta. Sillä ei ole ollut mahavaivoja tai allergioita, sen terveysmurheet ovat olleet lähinnä tassuhaavoja ja pieniä tapaturmia. Do-Itilla on pieni napatyrä, joka ei ole vaatinut mitään toimenpiteitä, eikä se ole periyttänyt sitä yhdellekään aiemmalle jälkeläiselleen. Do-It on hieman keskikokoa suurempi, mutta kevytrakenteinen uros. Se on noin 55cm korkea ja painaa 19kg. Do-Itilla on ennestään yksi 7 pennun pentue Natvikens kennelissä, syntynyt kesäkuussa 2023.
​
Do-Itistä löytyy paljon videoita ja kuvia sen omistajan instagram-tililtä _mind_your_manners_
​
Kuva (c) Lotta Rubom
Kuva (c) Lotta Rubom
Videoita Do-Itista
Trendi on oman koirani Fisun tytär sen ainoasta pentueesta. Fisun ja Mion pentue on ollut luonteiden ja käyttöominaisuuksien puolesta varsin onnistunut. 5-vuotiaina tästä Tending L-pentueesta jokainen on oman harrastuslajinsa valio: Trendi itse on tokovalio, Hukka on agility- ja hyppyvalio sekä tokovalio voittajaluokasta, sisko Lina (Tending Lioness) on agility-, hyppy- ja tokovalio, veli Visa (Tending Lionfish) on toko- ja käyttövalio ja veli Monni on toko- ja vepevalio. Koko pentue edustaa pitkälti juuri sitä koiratyyppiä, jota bordercollieissa arvostan. Kaikki Fisun pennut ovat tasapainoisia, vakaita, arjessa helppoja koiria, joista löytyy reilusti moottoria ja yhteistyöhalua harrastuksiin ilman, että liiallinen kiihkeys aiheuttaa ongelmia. Kaikki Fisun pennut ovat sosiaalisia ihmisille eikä niillä ole ääni- tai alusta-arkuuksia. Fisun pennuista Hukka ja Lina ovat rauhallisemmasta päästä, Trendi, Visa ja Monni vilkkaammasta päästä. Myös Fisun oma sisarusparvi on suorastaan poikkeuksellisen vaikuttava käyttöominaisuuksiensa osalta. Fisu itse on tehnyt pitkän kilpailu-uran tokossa, pk-jäljellä ja agilityssa, ja kilpaillut maajoukkuetasolla kaikissa harrastuslajeissaan. Nyt 10-vuotiaana Fisu on edelleen erinomaisessa kunnossa, ja osallistuu eläkelajinsa rally-tokon maajoukkuekarsintoihin. Fisun veli Roima (Tending Panther) on saavuttanut tokossa oikeastaan kaiken, mitä lajissa on mahdollista saavuttaa: Roima on Suomen ja Pohjoismaiden tokovalio, se voittanut tokon SM-kultaa -19 ja -23, PM-kultaa -21 ja MM-kultaa -22. Fisun sisko Misu (Tending Pleasure) on edustanut Suomea tokon maajoukkueessa useana vuonna ja on Pohjoismaiden tokovalio, ja lisäksi Misu on kilpaillut paimennuksessa, pk-jäljellä ja etsintäkokeessa. Fisun sisko Isla on Suomen ja Ruotsin tokovalio, ja on kilpaillut lisäksi agilityn 3-luokassa. Trendin isä Mio toimii työkoirana lammastilalla, ja on lisäksi kilpaillut paimennuksen ylimmässä luokassa Ruotsissa. Mion sisaruksista sen Norjassa asuvat kaksi veljeä ovat menestyneet harrastuslajeissa: Fyhr's Robin on kilpaillut Norjassa tokossa maajoukkuetasolla ja toinen veli Fyhr's Prins Ivo agilityssa maajoukkuetasolla. Miolla on Fisun pentueen lisäksi useampia muita pentueita Ruotsissa ja Norjassa, ja sen jälkeläisiä kilpailee paimennuksessa, tokossa, agilityssa ja pk-lajeissa. Trendin sisaruksista voit lukea lisää pentueen omalla sivulla, ja Trendin emästä Fisusta sen omalla sivulla.
​
Do-It on suvultaan puhtaasti paimenlinjainen bordercollie. Se on syntynyt Ruotsissa, mutta sen molemmat vanhemmat ovat brittituonteja. Do-Itin molemmat vanhemmat Rhydale Jack ja Lass kilpailevat paimennuksessa ylimmässä luokassa (IK2). Myös Do-Itin sisarukset ovat pääasiassa paimenkoiria, sen siskot Peg ja Nala kilpailevat Do-Itin tapaan jo IK2 luokassa. Do-Itin muutamia puolisisaruksia kilpailee tokossa ja agilityssa, ja Do-Itin jälkeläisistä neljä on aktiivisilla harrastajilla, ja ovat jo päässeet aloittelemaan harrastusuraansa tokossa ja agilityssa. Do-Itin jälkeläiset ovat osoittautuneet isänsä tapaa yhteistyöhaluisiksi ja hyvin keskittyviksi pennuiksi, joiden omistajat ovat olleet niihin erittäin tyytyväisiä. Kauempaa Do-Itin suvusta löytyy vaikuttavia paimennusmeriittejä ja myös pidettyjä harrastuskoiria. Do-Itin emän Lassin täysveli Tod (ohj. Robert Ellis) on voittanut paimennuksen MM-kilpailuiden karsintapäivän sekä 2022 että 2023, ja Lassin puoliveli Nip (ohj. David Howells) on tehnyt myös pitkän kilpailu-uran paimennuksen huipulla. Do-Itin isänisä on Kevin Evansin Ace, joka on voittanut paimennuksen MM-hopeaa 2017. Do-Itin isän veljeä Rhydale Duncania on käytetty Ruotsissa useille harrastuspuolen nartuille, ja sen jälkeläisistä Härjavallens Magiska Röjja ja Härjävallens Magiska Vick ovat Ruotsin tokovalioita, Manhof's Axa Queen on Ruotsin jälkivalio, Ruinjo's Bizz on Ruotsin rallytokovalio, ja Greis Working Viv on Suomen ja Ruotsin agilityvalio.
​
Pentueen suku
Kuva (c) Emmi Lavikka
Kuva (c) sheepdogtrialphotos.co.uk
Tending P-pentue eli Trendin tädit Misu ja Isla, emä Fisu ja eno Roima
Do-Itin isoisä Kevin Evansin Ace
Pentueen sukutaulu
Trendi, sen kaikki sisarukset ja molemmat vanhemmat ovat kattavasti terveystutkittuja, ja koska koko lähisuku on itselleni hyvin tuttua monesta suunnasta, tiedän sukuun liittyvistä terveysriskeistä varsin laajasti. Fisu-Mio pentueesta 4/5:llä on A/A lonkat, Trendillä itsellään B/B lonkat. Kaikilla viidellä on 0/0 kyynärpäät. Kaikkien olkapäät on välikuvattu 6kk ikäisenä ja uudestaan 1v iässä. Hukalta löytyi välikuvissa vasemmasta olkanivelestä lievä OC-muutos, muut neljä ovat terveitä. Hukan OC-muutos ei ole aiheuttanut oireita ja olkanivelen tähystyksessä nivelrusto todettiin ehjäksi. Kaikkien Fisun pentujen selkä on kuvattu virallisesti, kaikilla viidellä on anatomialtaan normaali selkä, eli LTV0 ja VA0. Hukalla todettiin 3,5-vuotiaana spondyloosimuutoksia rintarangan loppuosassa, ja myös Trendin veljellä Visalla todettiin lievä, oireeton spondyloosi 4v iässä. Trendillä, Linalla ja Monnilla on 4-5v iässä spondyloosin osalta terveeksi kuvattu selkä. Trendin veljellä Monnilla on yksi vuonna 2021 syntynyt pentue, jossa kenelläkään ei ole toistaiseksi todettu OC-muutoksia eikä spondyloosia. OC-tapauksia Trendin suvusta löytyy myös muualta kuin Hukalta: Mion kahdella Ruotsissa asuvalla jälkeläisillä on todettu OC, ja lisäksi Fisun täysveljellä Roimalla on operoitu toinen olkapää 8kk ikäisenä. Spondyloosiriskiä tulee todennäköisesti Trendin molempien vanhempien puolelta: Mion isällä Shepillä on Suomessa muutamia ensimmäisen ja toisen polven jälkeläisiä, joilla on todettu nuorella iällä spondyloosimuutoksia, ja Fisun puoliveljellä Duplolla on todettu spondyloosi hieman alle 8v iässä. Autoimmuunisairauksia Trendin vanhemmilla, sisaruksilla tai puolisisaruksilla ei tiedettävästi ole, mutta Fisun siskon Misun jälkeläisistä on kahdella todettu hoitoa vaativa immunologinen sairaus. Epilepsiaa Trendin lähisuvussa ei ole todettu, ja Trendi itse sekä sen sisarukset ja suurin osa puolisisaruksistakin alkavat olla jo sen ikäisiä, että on epätodennäköistä, että ne sairastuisivat epilepsiaan. Trendin sukutaulussa on kauempana muutamia uroksia, jotka ovat jättäneet epilesiaa (Eryri Roi 3. sukupolvessa ja Joe of Roweburn 4. sukupolvessa). Trendin lähin epilepsiaa sairastava sukulainen on isän puoliveljen jälkeläinen yhdistelmässä, jossa tulee suuri epilepsiariski toiselta puolelta.
Do-It on kuuden pennun pentueesta, josta 4/6 on luustokuvattu lonkkien osalta. Kahdella Do-Itin sisaruksella on A/A:n lonkat, yhdellä A/B lonkat ja Do-Itilla itsellään B/B. Do-Itin sisaruksista kenelläkään ei ole todettu OC:ta. Do-Itilla on puolisisaruksia isän puolelta 9 pentueen verran ja emän puolelta kahden pentueen verran. Kenelläkään Do-Itin puolisisaruksista ei ole todettu OC:ta eikä epilepsiaa, ja kaikilla kuvatuilla on joko A:n tai B:n lonkat. Do-Itin omat jälkeläiset ovat olleet terveitä, kenelläkään ei ole todettu OC:ta. Virallisia luustokuvia ei ole vielä otettu. Do-Itin lähisuvussa ei ole tiedossa kenelläkään spondyloosia, ja Do-Itin molemmat vanhemmat kilpailevat edelleen aktiivisesti paimennuksessa 7v ikäisinä. Kyynärpäitä on Do-itin lähisuvussa kuvattu varsin vähän, mutta kaikilla kuvatuilla on 0/0 kyynärät. Do-Itin isän veli Rhydale Duncan on periyttänyt melko runsaasti huonoja lonkkia, ja sen jälkeläisissä on todettu kahdella OC ja yhdellä epilepsia. Duncanilla on yhteensä 14 pentuetta ja 83 jälkeläistä. Kauempana Do-itin sukutaulussa (3. sukupolvessa) isän puolella on Llangadog Gary, joka on jättänyt useamman epileptikon sekä omiin jälkeläisiinsä että pennun pentuihinsa. Muita tunnettuja epilepsia-riskikoiria ei Do-Itin sukutaulusta löydy ihan läheltä.
​