top of page
25487314_10155980694521170_5335797942461678915_o.jpg
Kuva (C) Tiia Hämäläinen

Esittely

Olen vuonna 90-syntynyt eläinlääkäri ja koiraharrastaja Kangasalan Ruutanasta, Pirkanmaalta. Ensimmäisen koirani, bordercollie Saran (Moonlight Mania's Charisma) hankin keväällä 2005, ja Saran myötä pääsin tutustumaan monipuolisesti eri koiraharrastuslajeihin sekä bordercollieen rotuna. Vuonna 2008 hankin toiseksi koirakseni bordercollie Stepin (Wildmagpie's Muffin). Sara ja Step olivat näyttely-/sekalinjaisia, mutta koska olen kiinnostunut bordercollieiden alkuperäisestä käyttötarkoituksesta eli paimennuksesta, kolmas bordercollieni on työlinjainen Fisu (Tending Piraya). 

 

Harrastan ja kilpailen omien koirieni kanssa agilityssa, tokossa, kansallisissa palveluskoiralajeissa sekä paimennuksessa. Olen kilpaillut tokossa, agilityssa ja palveluskoiralajeissa maajoukkuetasolla ja voittanut useita mestaruuksia (tokon PM-kultaa, pk-viestin SM-kultaa, pk-jäljen SM-kultaa) bordercollieideni kanssa. Koirani ovat minulle rakkaita perheenjäseniä, jotka osallistuvat kokonaisvaltaisesti jokapäiväiseen elämääni ja kulkevat mukana kaikkialla. 

Kasvatusperiaatteet

Tavoittenani on kasvattaa terveitä, arjessa mutkattomia bordercollieita, jotka soveltuvat käyttöominaisuuksiensa puolesta monipuolisesti erilaisiin harrastuslajeihin. Bordercollie on ennen kaikkea paimenkoira, ja juuri paimenkoirien jalostuksessa tavoitellut ominaisuudet tekevät rodusta erinomaisen harrastuskoiran myös muita lajeja (toko, agility, palveluskoiralajit) ajatellen. Tästä syystä haluan huomioida myös paimennusominaisuudet jalostusvalinnoissani, ja pyrin käyttämään omia koiriani lampailla vähintään sen verran, että näen, millaisia paimennusominaisuuksia niillä on ja kuinka hyvin ne olisivat koulutettavissa paimennukseen. Tavoitteenani ei kuitenkaan ole jalostaa työkoiria lammas- tai nautatiloille tai maajoukkuetason kisakoiria paimennukseen. 

 

Oma ihannekuvani bordercolliesta on hyvähermoinen, tasapainoinen koira, joka osaa rauhoittua silloin, kun mitään ei tapahdu, ja joka on aina valmiina töihin silloin, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Arvostan koirassa sosiaalisuutta, hyvää keskittymiskykyä, yhteistyöhalua ohjaajan kanssa sekä riittäviä palikoita koulutusta varten (taisteluhalua/saalisviettiä/ruokahalua), ja näitä ominaisuuksia toivon näkeväni myös kasvateissani. Tavoitteenani ei ole kasvattaa maailman nopeimpia agilitykoiria helpon arkielämän kustannuksella, vaan vakaita, tervepäisiä koiria, joiden kanssa on mukavaa elää ja harrastaa. Bordercollien ei tule olla arka eikä aggressiivinen, ja sen tulee sopeutua helposti erilaisiin ympäristöihin ja muuttuviin elämäntilanteisiin.

Manki4.jpg
Kuva (C) Emma Alve
IMG_5948.JPG
Kuva (C) Emmi Lavikka

Rodun terveydestä

Bordercollieilla esiintyy joitakin perinnöllisiä sairauksia, joita rodussa tulisi pyrkiä vastustamaan jalostusvalinnoilla. Näistä merkityksellisimpiä ovat olkanivelen osteokondroosi, lonkkaniveldysplasia, erilaiset selkämuutokset (välimuotoinen lanne-ristinikama LTV, spondyloosi), epilepsia, autoimmuunisairaudet sekä varhaisen aikuisiän kuurous (EAOD). Jotta jalostusyhdistelmän terveysriskejä olisi mahdollista arvioida objektiivisesti, tulee pentueen vanhemmat ja lähisukulaiset olla kattavasti terveystutkittuja. Tutkitutan omilta koiriltani olkanivelet sekä kasvuiässä että aikuisena, lonkat, kyynärpäät, selän, polvet noin 1-2 vuoden ikäisenä ja selän uudestaan myöhemmällä aikuisiällä mahdollisen spondyloosin varalta. Tutkitutan koiriltani silmät sekä pentuna että aikuisena, ja jalostuskoiriltani testaan DNA-testillä kaikki rodussa esiintyvät perinnölliset sairaudet, joihin on tarjolla kaupallinen geenitesti.  

​

Pyrin noudattamaan kasvatustyössäni bordercollieiden jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) suosituksia. En näe järkeä terveysongelmien piilottelussa, vaan kaikkien koirieni terveystiedot ovat julkisia riippumatta siitä, ovatko terveystulokset mieluisia vai eivät. Jalostukseen pyrin käyttämään vain terveitä ja luonnollisesti lisääntyviä koiria. Koska useiden geneettisten sairauksien torjumisessa ja geneettisen monimuotoisuuden ylläpitämisessä sukusiitoksen välttäminen on erittäin tärkeää, pyrin valitsemaan jalostusyhdistelmät siten, että sukusiitosaste on mahdollisimman alhainen. 

Kasvatustyön taustaa

Kiinnostuin bordercollieiden kasvattamisesta jo heti ensimmäisen koirani Saran myötä. Saralla olisi luonteensa ja käyttöominaisuuksiensa puolesta ollut rodulle paljon annettavaa, mutta valitettavasti terveysongelmien vuoksi Sarasta ei tullut jalostuskoiraa. Olen kuitenkin tutkinut ja seuraillut kotimaisia ja eurooppalaisia bordercolliesukuja Saran nuoruusajoista lähtien eli jo lähes 20 vuoden ajan, ja kerännyt hyvin laajasti tietoa eri sukulinjojen käyttöominaisuuksista, terveystilanteesta ja koirien luonteista. Maajoukkuetasolla kilpailevana koiraharrastajana ja toisaalta myös pieneläinpraktiikkaa tekevänä eläinlääkärinä olen saanut hyvän käsityksen siitä, millaisia ominaisuuksia koiralta vaaditaan, jotta sen kanssa olisi mahdollista kilpailla ja menestyä korkealla tasolla koiraurheilulajeissa ja jotta arkielämä sen kanssa olisi helppoa ja miellyttävää. Tavoitteenani on kasvattaa sellaisia koiria, joista itse pidän ja joissa näen potentiaalia pärjätä niissä harrastuslajeissa, joita itse harrastan. Tästä syystä omat, henkilökohtaiset kriteerini jalostuskoirien ominaisuuksille ja terveydelle ovat korkeat, ja haaveista huolimatta kasvatustyön aloittaminen on vienyt yli 15 vuotta aikaa. Jokainen koira ei ole hyvä jalostuskoira, sillä mielestäni jalostuskoiran tulee olla keskimääräistä parempi rotunsa edustaja ja jokainen tekemäni jalostusyhdistelmä tulee olla sellainen, josta olisin itse valmis ottamaan pennun. 

​

Olen Suomen Kennelliiton ja bordercollieiden rotuyhdistyksen SBCAK:n jäsen. Olen kuulunut SBCAK:n jalostustoimikuntaan vuosina 2012-2015 ja 2017-2020. Olen ollut mukana laatimassa bordercollieiden jalostuksen tavoiteohjelmaa (JTO) ja koonnut rotuyhdistyksen keräämän terveyskyselyn vastaukset artikkeliksi yhdistyksen lehteen. Molemmat eläinlääketieteelliset julkaisuni (eläinlääketieteen kandidaatin tutkielma ja eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma) olen tehnyt bordercollieilla esiintyvistä perinnöllisistä sairauksista: kandidaatin tutkielma primaarista ahdaskulmaglaukoomasta ja lisensiaatin tutkielma bordercollieiden osteokondroosista Suomessa.

​

Olen suorittanut Suomen Kennelliiton kasvattajan peruskurssin keväällä 2021. Kennelnimi For Example myönnettiin minulle syyskuussa 2022. Nimen taustalla on tavoite siitä, että haluan toimia esimerkillisesti kasvatustyössäni ja tehdä parhaani kasvattaakseni terveitä ja hyväluonteisia bordercollieita.

IMG_1540.jpg
Kuva (C) Emmi Lavikka
bottom of page