top of page
tiistai1.jpg
Kuva (C) Emma Alve

Work-a-lot Monkey "Manki "

 • Bordercollie narttu

 • synt. 26.8.2020

 • Lyhytkarvainen mustavalkoinen

 • Vanhemmat: MM-1 SE TVA GK Vallh PR Vallhunden Peak "Peak" & GK Vallh PR Pen-Y-Borough Jack "Jack"

 • Kasvattaja: Michelle Holmlund, Ruotsi

 • Ohjaaja: Emma Alve, Kangasala

 • Harrastukset: agility, toko, pk-viesti, paimennus

 • Sukutaulu

IMG_6521_edited_edited.png
Kuva (C) Emmi Lavikka

Terveys ja rakenne

 • Lonkat A/A

 • Kyynärpäät 0/0

 • Olkapäät terveet 5 kk, 6 kk ja 1 v iässä

 • Selkä LTV0 VA0 SP0 

 • Polvet 0/0

 • Silmät terveet pentuna ja aikuisena, gonioskopia terve

 • MyDogDna geenitestattu, EAOD kantaja, MC kantaja,

 • terve muiden testattujen sairauksien osalta

 • Korkeus 52 cm

 • Paino 16 kg

Manki, meidän Ruotsin prinsessa, koronalapsi suuren veden takaa, on ensimmäinen yhteisomistusnarttuni. Manki muutti ystäväni Emman luokse täyttämään malinoissin kokoista tyhjää tilaa, ja on tehnyt sen tyylillä. Manki, kavereiden kesken Apina, on koira, joka todella elää nimensä mukaisesti. Elämä Apinan kanssa ei ole koskaan tylsää. Manki on vilkas, vauhdikas ja aktiivinen koira, joka on erittäin vahvasti läsnä kaikissa arkielämän toimissa. Manki on hyvin kaikkiruokainen. Oli kyse sitten Apinan omista nappuloista ruokakupissa, treeninameista, puruluista, jonkun kädessä olevasta voileivästä, ruokapöydällä olevasta täydestä lautasesta, avoimesta roskiksesta tai lattialle tippuneesta perunankuoresta, on Apinan mentaliteetti se, että anteeksi saa helpommin kuin luvan. Onneksemme Apina on myös rautamahainen, joten luvattomat herkut ovat pääosin sulaneet hyvin ja vaivoja aiheuttamatta. Apina on ihmisten ystävä, vaikkakin jotkin epämääräiset hahmot saattavat aluksi vaikuttaa möröiltä. Manki ei välttämättä mene heti tervehtimään vieraita ihmisiä, mutta tutustuttuaan tunkee ihmisten syliin istumaan tai kainaloon rapsuteltavaksi. Nuorena Manki säikähti jonkin verran ohijuoksevia pieniä lapsia. Oman perheen taaperon sekä kotona vierailevien lasten kanssa Apina on ollut täysin sinut. Kotona Apina on maailman pienin kainaloinen. Se rakastaa sylissä köllimistä ja rapsutettavana olemista. Mikäli jollain on vapaa käsi, on sen käden alla kohta yksi Apina vaatimassa rapsutuksia. Manki elää kahden labradoriuroksen kanssa. Näistä vanhempaa Manki kunnioittaa kiltisti. Nuorempi runsaine kaulanahkoineen on Apinan henkilökohtainen leikkikaveri ja purulelu. Apina tulee pääasiassa toimeen kaikkien koirien kanssa. Innokkaat nuoret urokset saattavat saada käsilaukusta. 

 

Manki palkkautuu hyvin sekä leluilla että ruoalla, ja vaihtaa sujuvasti ruoka- ja lelupalkan välillä. Treeneissä Apinan mielestä on ehkä hienompaa jousta yksin lelun kanssa kuin tuoda sitä ohjaajalle leikittäväksi. Apina omaa kuitenkin myös hyvän taisteluhalun ja palkkautuu repimisleikeistä. Manki on ollut pienestä pitäen täysin ääni- ja alustavarma.

Mankin saavutukset

 • Toko: AVO1, kilpailuoikeus voittajaluokkaan. Toko-SM 2022 ALO-luokan 1. sija , tokon joukkue-SM kultaa 2023

 • Agilityssa kilpailee maxi-1 luokassa, 1x LUVA agi-radoilta

 • Hyväksytty MH-testi 18kk iässä, laukaukset 1

300675569_392911356151196_1689271398988378696_n_edited.png
Kuva (C) Emma Alve

Manki harrastaa päälajinaan agilitya Emman kanssa. Apina on agilityssä erittäin nopea ja ketterä. Manki kestää agilityssa hyvin toistoja eikä ohjaajapehmeydestä ole tietoakaan. Agility-apina on varustettu asenteella, jossa vauhti korjaa virheet ja enemmän putkia on parempi kuin vähemmän putkia. Hypyillä kokoaminen on Mankin mielestä luusereille ja sen eteen on jouduttu tekemään paljon töitä. Manki opettelee juoksukontakteja sekä suullisia käskyjä hypyille ohjauksen tueksi. Näin ollen on ymmärrettävää, että Apina kilpailee agilityssa vasta 1-luokassa.

295569488_2320991944736992_2225434860645136101_n.jpg
Kuva (C) Emma Alve
302313920_614604616742596_5492579568465880646_n_edited.jpg
Kuva (C) Emma Alve

Agilityn lisäksi Manki harrastaa myös tokoa. Manki paineistui reilun vuoden ikäisenä Emman ohjaamana tokossa etenkin seuraamisessa, joten tästä syystä Manki ja Emma pitivät luovan tauon tokosta ja sain itse treenata ja kisata Mankin kanssa. Tokossa Manki on ollut helppo ja miellyttävä treenattava. Se on sopivissa määrin pehmeä ja kiltti koira, sen kanssa ei tarvitse koskaan vääntää asioista ja se muuttaa nopeasti toimintaansa, jos havaitsee tehneensä virheen. Minun kanssani Manki ei ole missään vaiheessa paineistunut mistään ja se tekee tokoa keskittyneesti ja iloisesti. Manki on erittäin älykäs, se oppii nopesti uudet asiat ja on luonnostaan vauhdikas ja sähäkkä liikkeissään. Mankilla on erinomainen hermorakenne ja kyky säädellä virettä, sitä voi huoletta palkata vauhdikkailla saalisleikeillä eikä se siitä huolimatta kiihdy liikaa, eikä se ääntele koskaan töitä tehdessään. Mankin vilkas perusluonne näkyy tokossa häiriöherkkyytenä. Reilun puolen vuoden tauon jälkeen Manki ja Emma jatkoivat yhdessä tokoiluaan ja paineistumisongelmat ovat pääasiassa jääneet pois.

 

Agilityn ja tokon lisäksi Apina treenaa myös pk-viestiä. Se on luotu juoksemaan, joten viesti sopii sille lajina hyvin. Manki on varsin itsenäinen koira, joten sille ei tuota ongelmia irrota kauas ohjaajan luota. Mankilla on hyvä hyppytekniikka ja se on reilun kokoinen bc-narttu, joten myöskään pk-tottiksen metrinen este ei tuota sille vaikeuksia.

39fd311b-5389-4f3f-838e-5e718783e6b0.JPG

Harrastuslajiensa lisäksi Manki treenaa mahdollisuuksien mukaan paimennusta. Manki syttyi paimennukseen 4,5kk ikäisenä. Lampailla Manki on intensiivinen ja melko kiihkeä koira. Mankilla on avoimet flänkit, kohtalaisesti eläinfiilistä, se on kuuliainen ja vastaa hyvin paineeseen. Mankilla on ollut haasteita lampaiden kohtaamisessa erityisesti ahtaissa paikoissa kuten aitausten nurkissa, ja se tarvitsee runsaasti lisää kokemusta lähityöskentelystä ennen kuin sen kanssa päästään kilpailemaan paimennuksessa. Manki on kuitenkin ilman muuta paimennusominaisuuksiltaan potentiaalisin koira, jonka kanssa olen treenannut paimennusta, ja odotan innolla jokaista tilaisuutta päästä treenaamaan paimennusta Mankin kanssa.

295723852_609827763859847_6973064636188486142_n.jpg
Kuva (C) Emma Alve

Manki on ollut koko ikänsä täysin perusterve koira. Se on vieraillut lääkärissä välikuvien ja virallisten kuvien lisäksi poistattamassa katkenneen maitokulmahampaan, pinnoittamassa samassa rytäkässä pysyvään kulmahampaaseen tulleen kiillevaurion ja kuvauttamassa etupään juostuaan rautakankea päin. Apinalla ei ole ollut maha-, silmä-, korva- tai iho-ongelmia, eikä se kutise. Vaikka Manki on erittäin vauhdikas sekä arkielämässä että harrastuksissaan, sillä on myös erinomainen vartalonhallinta sekä lujaa tekoa oleva kroppa. Mankilla ei ole ollut arkielämään tai harrastuksiin vaikuttavia valeraskausoireita tai mitään hormonaalisia ongelmia.

Videoita Mankista

bottom of page