top of page
IMG_4585_edited.jpg
Kuva (C) eMMI lAVIKKA

POHJ TVA FI & SE & DK TVA FI & SE AVA FI & SE AVA-H FI MVA FI KVA EK3 JK3 HK2 VK1 BH WILDMAGPIE'S MUFFIN "STEP"

 • Bordercollie narttu

 • 13.12.2007-28.1.2023

 • pitkäkarvainen mustavalkoinen

 • Vanhemmat: C.I.B. FI MVA FI TVA JK2 RTK1 Pikkupaimenen Never Say Never "Neppu" & FI AVA JK1 PPR1 Laetare Bowler Jack "Space"

 • Kasvattajat: Minna Väyrynen, kennel Wildmagpie's

 • Harrastukset: toko, agility, pk-jälki, -haku, -etsintäkoe, -viesti, rallytoko

 • Sukutaulu

IMG_6272.JPG
Kuva (C) Emmi Lavikka

Terveys ja rakenne

 • Lonkat A/A

 • Kyynärpäät 0/0

 • Olkapäät terveet 13kk iässä

 • Selkä LTV0 VA0 SP0 8v iässä

 • Polvet 0/0

 • Silmät terveet pentuna ja aikuisena

 • MyDogDna geenitestattu, clear kaikista testattavista sairauksista

 • Sterilaation jälkeinen virtsankarkailu, johon jatkuva lääkitys

 • Korkeus 48cm

 • Paino 16,5kg

Step oli ennen kaikkea rotumääritelman mukainen Oikea Bordercollie. Ensimmäisen koirani Saran jälkeen halusin luonteeltaan tyypillisemmän bordercollien, joka olisi loputtoman energinen, sähäkkä, miellyttämishaluinen ja helppo kouluttaa. Step on ollut kaikkea mitä toivoin ja täydellinen koira juuri siihen elämäntilanteeseen johon sen otin, eli nuorelle ja kokemattomalle mutta kuitenkin tavoitteelliselle koiraharrastajalle monipuoliseksi harrastuskaveriksi. Step oli älykäs, vilkas, pehmeä, nöyrä ja miellyttämishaluinen koira, jolla oli iso moottori ja erinomainen keskittymiskyky. Se oli erittäin sosiaalinen ihmisille, muita koiria kohtaan ystävällinen mutta samalla hyvin vahva ja dominoiva, todella harva koira lähtee kyseenalaistamaan sen auktoriteettia. Kotikoirana Step oli äärimmäisen helppo ja miellyttävä, sitä pystyi pitää vapaana missä tahansa, se oli luonnostaan hyvin kiltti ja tottelevainen, rauhoittui heti kun mitään ei tapahdu eikä vaatinut jatkuvasti huomiota tai aktivointia. Step oli itsevarma ja rento erilaisissa ympäristöissä ja muuttuvissa tilanteissa. Stepillä ei ikinä ollut minkäänlaista riistaviettiä eikä muitakaan epätoivottuja käytösmalleja arjessa. Rotutyypillisen luonteensa lisäksi Step oli hyvin klassisen näköinen, ulkomuodoltaan erinomainen rotunsa edustaja. Stepin ainoa heikkous oli ääniarkuus. Step säikähti 2-vuotiaana suoraan yläpuolella räjähtävää ilotulitusrakettia, ja sen jälkeen reagoi ilotulituksiin, ukkoseen ja laukauksiin. Stepin erinomaisen toimintakyvyn ja suuren moottorin ansiosta se kuitenkin oppi sietämään laukauksia pk-kokeissa ja pienissä määrin arkielämässä. 

Stepin saavutukset

 • Toko: Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Pohjoismaiden TVA. Tokon SM-finaalissa 2011, 2013, 2014 ja 2015.

 • Agility: Suomen ja Ruotsin AVA ja AVA-H. Agilityn SM-joukkuekultaa 2014. Agilityn SM-finaalissa 2011, 2012, 2014, 2015

 • Pk-lajit: Suomen KVA etsintäkokeesta, JK3 1-tuloksella, HK2, VK1

 • Suomen Muotovalio, 2x ROP

 • Luonnetesti +178p laukauskokematon

1531627_10153379784021170_6980658571878721199_o.jpg
Kuva (C) Lea Uotinen

Stepin päälaji oli toko. Tokokoirana Step oli helppo ja miellyttävä kouluttaa, se oppi nopeasti ja sillä oli suuri halu tehdä yhteistyötä ohjaajan kanssa. Step oli hyvin pehmeä koira, eikä kestänyt negatiivista palautetta tai kovaa painetta ohjaajalta. Oikein treenattuna Step oli kuitenkin iloinen, aktiivinen ja intensiivisesti työskentelevä koira, joka jaksoi loputtomasti toistoja. Step sieti hyvin erilaisia ympäristön häiriöitä ja keskittyi ohjaajan kanssa yhdessä tekemiseen. Step vastasi luonnostaan hyvin sosiaaliseen palkkaan eikä paineistunut tai kiihtynyt kisatilanteesta ja palkattomuudesta. Step ei koskaan äännellyt työskennellessään. Stepin suurimpana haasteena tokossa oli taipumus silmänkäyttöön ja siitä johtuvaan jähmeyteen. Erilaisiin kohteisiin kiinnijäämistä ja niiden kyttäämistä Step harrasti aivan pikkupennusta lähtien, eikä ongelmaa saatu koskaan sen uran aikana täysin ratkaistua. Silmänkäytöstä huolimatta Step oli hyvä ja tulosvarma kisakoira tokossa. Se valioitui 2,5-vuotiaana Suomen tokovalioksi, kilpaili urallaan 6 kertaa SM-kisoissa EVL:ssä, voitti kertaalleen Helsingin seudun kennelpiirin piirimestaruuden ja kilpaili tokossa myös Ruotsissa ja Tanskassa saavuttaen Pohjoismaiden Tottelevaisuusvalion arvon. 

Tokon lisäksi Step on kisannut tavoitteellisesti agilityssa. Step oli agilityssa hyvin eri tyyppinen koira kuin ensimmäinen koirani Sara, se oli erittäin kuuliainen ja helppo ohjattava, kokosi ja kääntyi helposti, irtoaminen piti opettaa erikseen. Step ei koskaan ollut se kaikista nopein agilitytykki eikä sen hyppytekniikka ollut missään nimessä kovin hieno, mutta hyvän ohjattavuutensa ansiosta se teki paljon nollia ja pääsi useita kertoja SM-kisoissa ja maajoukkuekarsinnoissa finaaliin. Step kilpaili agilitya Ruotsissa yhden kilpailun verran, ja valioitui Ruotsin Agility- ja Hyppyvalioksi. Step eläköityi agilitysta 7,5v ikäisenä toistuvien lihasjumien vuoksi.

2014-06-15_00021.jpg
Kuva (C) Tiia Hämäläinen
2013-09-06_00058.jpg
Kuva (C) Tiia Hämäläinen

Stepin pk-ura on opettanut minulle ohjaajana ennen kaikkea sen, että koskaan ei kannata sanoa "ei koskaan" ja unelmista kannattaa pitää kiinni. Stepin alkaessa 2-vuotiaana pelkäämään laukauksia, olin jo aikeissa luovuttaa pk-lajien suhteen. Paukkujen lisäksi Stepillä oli haasteena metrinen hyppy, joka oli sille fyysisenä suorituksena lähes mahdoton suorittaa puhtaasti kapula suussa. Step vaikutti kuitenkin niin lahjakkaalta maastolajeissa, että lähdin työstämään paukkuja ja hyppyä toiveena saada Step sietämään paukkuja sen verran, että pystyisi kilpailemaan pk-lajeissa. 1,5 vuotta kestäneen paukkujen treenaamisen jälkeen uskaltauduimme ensimmäiseen pk-kokeeseen, jossa Step teki hienon tottiksen ja sai koulutustunnuksen VK1. Paukkujen sietoa jouduimme ylläpitämään säännöllisesti koko Stepin kilpailu-uran ajan, ja siitä huolimatta muutamassa kokeessa Step otti painetta paukuista eikä pystynyt työskentelemään kunnolla. Myöskään hyppy ei onnistunut läheskään joka kokeessa, ja parhaiten toimiva ratkaisu hyppyongelmaan saatiin vasta sitten, kun opetin Stepin tarkoituksella ottamaan tukea esteestä. Step kilpaili urallaan viestin lisäksi haussa, jäljellä ja etsintäkokeessa. Monipuolisesti taitavalle, sitkeälle ja energiselle Stepille EK osoittautui kaikista sopivimmaksi lajiksi, ja siinä se kilpaili menestyksekkäästi 3-luokassa. 8,5-vuotiaana Step valioitui Suomen Käyttövalioksi etsintäkokeesta. Vaikka Step ei koskaan kilpaillut pk-SM kisoissa eikä voittanut mestaruuksia, pidän sen pk-lajien saavutuksia ja käyttövalionarvoa oman koiraharrastushistoriani tärkeimpinä saavutuksina, sillä niiden eteen on nähty niin valtavasti vaivaa ja Step teki mahdottomalta vaikuttaneesta tehtävästä mahdollista.

2014-07-25 Step-mökki_00067.jpg
Kuva (C) Tiia Hämäläinen

Step sai elää hyvin pitkän ja terveen elämän. Agilityuransa aikana sillä oli muutamia haavereita, kun se törmäsi muutamaan kertaan esteisiin ja sai näistä tälleistä lihasjumeja. Muutoin Step on välttynyt isommilta onnettomuuksilta ja sairasteluilta. Stepiltä on poistettu silmäluomesta ja etutassusta hyvänlaatuinen ihokasvain ja sterilaation jälkeen sille on tullut virtsankarkailua. Vasta aivan vanhuusiällä Stepille tuli muutamia ripuleita ja virtsatietulehduksia sekä nivelrikkoa ranteisiin ja varpaisiin kovan käytön seurauksena. Muita terveyshuolia sillä ei juuri olekaan ollut. Step lopetettiin 15-vuotiaana virtsarakon kasvaimen vuoksi.

Videoita Stepistä

bottom of page